
Wytrzymałość – odporność na uszkodzenia, takie jak pęknięcia lub ubytki, gdy jest używana w ciężkich warunkach. Definiuje również zdolność stali do wyginania bez zerwania

Korozja / Rust Resistance – odporność na korozję
Początkowa ostrość – To po prostu, jak ostry nóż jest używany po raz pierwszy
Retencja krawędzi – Reprezentuje jak długo ostrze zachowa swoją ostrość i nie wymaga ponownego ostrzenia. Niestety to nie gra RPG, gdzie wystarczy „wyśrubować” powyższe parametry, aby otrzymać super ostrze. Trzeba iść na kompromis i zbalansować sprężystość z twardością. Niektóre ostrza mogą być wyjątkowo twarde i bardzo długo ostre, ale rozpadną się na kawałki, jeśli spadną np. na podłogę wyłożoną płytkami ceramicznymi. Twardość wiąże się z kruchością. Inne ostrze z kolei będzie bardzo wytrzymałe i sprężyste, natomiast nie będzie trzymać „ostrości”. Ponadto warto wspomnieć, że termin „stal nierdzewna” na ogół wprowadza w błąd, ponieważ wszystkie rodzaje stali pokażą
jakieś przebarwienia, jeśli mają kontakt z elementami powodującymi korozję wystarczająco długo. Tak, jak w przypadku większości pytań w życiu odpowiedź na „Jaka jest to jest najlepsza stal na nóż?” Można odpowiedzieć tylko „to zależy”. Trzeba wiedzieć, w jaki sposób mamy zamiar używać noża i dopiero wtedy będzie można określić najlepszą stal do sytuacji.