Udostępnij
Przy wyborze noża należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj stali zastosowanej do wykucia ostrza. Stal jest istotą ostrza i odpowiada za to, jak zachowuje się klinga. Stal jest w zasadzie stopem z węgla i żelaza, który, w zależności od planowego zastosowania, często wzbogaca się za pomocą innych elementów. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj obróbki termicznej zastosowanej przez producenta. Ostatecznie stali nadawane są rożne właściwości.
Sprężystość – oznacza zdolność do opierania się odkształceniom, zdolność materiału do powracania do pierwotnego kształtu
Twardość – podobna do sprężystości, odnosi się do możliwości uniknięcia trwałych odkształceń
Wytrzymałość – odporność na uszkodzenia, takie jak pęknięcia lub ubytki, gdy jest używana w ciężkich warunkach. Definiuje również zdolność stali do wyginania bez zerwania
Wytrzymałość – odporność na uszkodzenia, takie jak pęknięcia lub ubytki, gdy jest używana w ciężkich warunkach. Definiuje również zdolność stali do wyginania bez zerwania
Odporność na ścieranie – to zdolność stali do wytrzymania ogólne zużycie i ścieranie podczas normalnego użytkowania
Ponad to w klasyfikowaniu noży, często posługuje się jeszcze następującymi parametrami.
Korozja / Rust Resistance – odporność na korozję
Początkowa ostrość – To po prostu, jak ostry nóż jest używany po raz pierwszy
Retencja krawędzi – Reprezentuje jak długo ostrze zachowa swoją ostrość i nie wymaga ponownego ostrzenia. Niestety to nie gra RPG, gdzie wystarczy “wyśrubować” powyższe parametry, aby otrzymać super ostrze. Trzeba iść na kompromis i zbalansować sprężystość z twardością. Niektóre ostrza mogą być wyjątkowo twarde i bardzo długo ostre, ale rozpadną się na kawałki, jeśli spadną np. na podłogę wyłożoną płytkami ceramicznymi. Twardość wiąże się z kruchością. Inne ostrze z kolei będzie bardzo wytrzymałe i sprężyste, natomiast nie będzie trzymać “ostrości”. Ponadto warto wspomnieć, że termin “stal nierdzewna” na ogół wprowadza w błąd, ponieważ wszystkie rodzaje stali pokażą
Korozja / Rust Resistance – odporność na korozję
Początkowa ostrość – To po prostu, jak ostry nóż jest używany po raz pierwszy
Retencja krawędzi – Reprezentuje jak długo ostrze zachowa swoją ostrość i nie wymaga ponownego ostrzenia. Niestety to nie gra RPG, gdzie wystarczy “wyśrubować” powyższe parametry, aby otrzymać super ostrze. Trzeba iść na kompromis i zbalansować sprężystość z twardością. Niektóre ostrza mogą być wyjątkowo twarde i bardzo długo ostre, ale rozpadną się na kawałki, jeśli spadną np. na podłogę wyłożoną płytkami ceramicznymi. Twardość wiąże się z kruchością. Inne ostrze z kolei będzie bardzo wytrzymałe i sprężyste, natomiast nie będzie trzymać “ostrości”. Ponadto warto wspomnieć, że termin “stal nierdzewna” na ogół wprowadza w błąd, ponieważ wszystkie rodzaje stali pokażą
jakieś przebarwienia, jeśli mają kontakt z elementami powodującymi korozję wystarczająco długo. Tak, jak w przypadku większości pytań w życiu odpowiedź na “Jaka jest to jest najlepsza stal na nóż?” Można odpowiedzieć tylko “to zależy”. Trzeba wiedzieć, w jaki sposób mamy zamiar używać noża i dopiero wtedy będzie można określić najlepszą stal do sytuacji.
Uwaga – tylko dlatego, że ostrze jest wykonane z stali typu premium, nie wynika automatycznie, że jest “lepszy” od noży wykonanych ze stali gorszej jakości. W ostatecznym rozrachunku techniki obróbki termicznej stosowanych przez producenta odgrywają ogromną rolę!
Udostępnij