
PLAINEDGE – Ostrze gładkie
Zaostrzone ostrze noża bez lub zębów. Określane czasem jako gładkie ostrze – smooth blade. Jest używane w większości noży
Zobacz wszystkie noże z ostrzem gładkim
SPYDEREDGE – Ostrze ząbkowane
Dwustopniowe wzory ząbkowania Spyderco składające się z jednego dużego i dwóch małych ząbków. Wzór zwiększa powierzchnię krawędzi tnącej nawet o 24%. Ostrza takie jak SpyderEdge, występują także w nożach kuchennych lub ratunkowych. U innych producentów niż Spyderco noże z pełnym ząbkowaniem krawędzi tnącej mogą nazywać się serrated edge.
Zobacz wszystkie noże z ostrzem ząbkowanym
COMBINATIONEDGE – Ostrze częściowo ząbkowane
Ostrze, które na krawędzi tnącej jest częściowo gładkie i częściowo ząbkowane. U innych producentów taka krawędź tnąca będzie miała nazwę half serrated. Taka krawędź tnąca jest popularna w nożach taktycznych oraz ratunkowych. Stosunek części ząbkowanej do części gładkiej, może być różny w zależności od przeznaczenia noża.
Zobacz wszystkie noże z ostrzem combination
TRAINER
Noże z nieostrzoną krawędzią tnącą, które są identyczne w masie i proporcjonalności do ich ostrych odpowiedników. Wykorzystywane do celów szkoleniowych i treningowych. Trenerzy Spyderco mają czerwoną rączkę, co oznacza, że są nieostrzone. W przypadku innych producentów, często noże treningowe produkowane są z twardej gumy lub innych kompozytów.
Zobacz wszystkie noże treningowe
źródło Spyderco.com