Japońska precyzja w kuchni

Udostępnij

W kuchni, tak jak i w każdej innej dziedzinie życia, wszystko ma swój koniec i początek. Zanim stworzymy pyszną potrawę, musimy przygotować wszystkie, niezbędne składniki. Aby to zrobić, niezbędne będą nam noże. To od nich wszystko się zaczyna, bo dzięki nim składniki przybierają formę niezbędną w przepisie, który przygotowujemy. 

Legendy z kraju kwitnącej wiśni

Wśród noży kuchennych legendą obrosły te japońskie. Przypisuje się im najwyższą ostrość, wygodę użytkowania a także wyjątkowy estetyzm wykonania. To przykład noża będącego poza trendami, zawsze w cenie i zawsze na czasie.  Na co zwrócić uwagę kupując nóż? Jak w przypadku każdego noża zwróć uwagę na to, do czego będziesz go używać. Innego ostrza potrzebujesz do siekania, innego do filetowania a jeszcze innego do krojenia chleba. Największą zaletą noży japońskich jest właśnie ich różnorodność. 

Najpopularniejszy jest nóż „ Santoku – który nadaje się do przygotowywania bardzo wielu potraw. Już sama jego nazwa (w dosłownym tłumaczeniu “trzy cnoty”) dowodzi jego wielozadaniowości. Dlaczego? Otóż ten typ noża charakteryzuje się szerokim i stosunkowo długim ostrzem, które doskonale sprawdzi się zarówno przy krojeniu (w kostkę lub w plastry), jak i przy siekaniu. A dodatkową zaletą takiego noża jest to, iż na jego powierzchni można przenosić już pokrojone produkty”. 

Japońskie noże w Sharg

Kasumi Blue Titanium Small Chef wykonany jest ze stali nierdzewnej molibdenowo-wanadowej, pokrytej powłoką z tytanu. Nadaje on głowni super odporność na ścieranie. Tytan również jest obojętny, więc zapobiega nadawaniu potrawom metalicznego posmaku. Uwaga!!! Bardzo ostre!!! W 2006 roku noże “KASUMI Titanium Series” zdobyły nagrodę DESIGN PLUS Award na targach Ambiente Messe w Niemczech.

Titanium – seria noży kuchennych Kasumi w której połączono doskonałą jakość wykonania znaną z wyższych serii, z bardzo atrakcyjną ceną. Głownie wykonano ze stali nierdzewnej Molibdenowo-Wanadowej pokrytej ochronną warstwą tytanu.

Głownia – niezwykle ostra o kształcie Chef, idealna do wszelakich prac w kuchni. Pokryta niebieską tytanową powłoką zabezpieczającą głownieOstrze wyprowadzono szlifem pełnym płaskim (Full Flat Grind) który gwarantuje świetne właściwości cięcia.

Rękojeść – wykonane z tworzywa, z czerwonym akcentem. Ergonomicznie ukształtowana, umożliwia długą pracę bez zmęczenia dłoni. Odporna na wysoką temperaturę i agresywną chemię czyszczącą.

UWAGA!
Nóż można czyścić w zmywarce, dla przedłużenia jego żywotności zaleca się jednak mycie ręczne w łagodnym detergencie.

Kasumi docenione w Niemczech

Kasumi Damascus Utility z rdzeniem ze stali nierdzewnej VG-10 wykończony 32 warstwowym damastem. Wykonany tymi samymi metodami co miecze samurajskie, z wygodną, europejską rękojeścią z drewna pakka. Uwaga!!! Bardzo ostre!!! W 2002 roku noże “KASUMI” zdobyły nagrodę Design Plus Award na targach Ambiente Messe w Niemczech.

Damascus – najwyższa seria noży kuchennych Kasumi. Głownie wykonano ze stalowej “kanapki”, w której twardy rdzeń z VG-10 otulony jest dwiema warstwami 32 warstwowego damastu ze stali nierdzewnej. Charakterystyczny wzór damastu powstaje poprzez skucie ze sobą wielu warstw stali, podobnie jak robiono to w japońskich mieczach.  

VG-10 – gatunek nierdzewnej narzędziowej stali stopowej stworzonej w Japonii specjalnie do wyrobu wysokogatunkowych ostrzy i noży. Receptura stali została stworzona przez Takefu Special Steel co. Ltd, której siedziba mieści się w Takefu, w Prefekturze Fukui. Początkowo wykorzystywana w produkcji noży kuchennych, szybko znalazła zastosowanie jako doskonały materiał na ostrza użytkowe. Ze względu na restrykcje w imporcie, niemal wszystkie noże ze stali VG-10 produkowane są w Seki w Japonii.

Kasumi Tora Nakiri wytwarzane ręcznie przez doświadczonych japońskich rzemieślników tymi samymi metodami co tradycyjne japońskie miecze. Ostrze z litej, wysokowęglowej molibdenowo-wanadowej, japońskiej stali nierdzewnej o doskonałych parametrach cięcia, odporności na rdzę i łatwości ponownego ostrzenia. Okrągła rękojeść z drewna magnolii utwardzanego czarną żywicą epoksydową, zapewnia wygodę uchwytu, długotrwałą lekkość i dobre wyważenie.

Tora – seria ręcznie wytwarzanych noży kuchennych w której połączono doskonałą jakość wykonania znaną z wyższych serii noży Kasumi, z bardzo atrakcyjną ceną. 

Głownia – niezwykle ostra o kształcie Nakiriidealna do szatkowania warzyw oraz porcjowania mięs bez kości, a także siekania ziół. Ostrze wyprowadzono szlifem pełnym płaskim (Full Flat Grind) który gwarantuje świetne właściwości cięcia.

Rękojeść – z drewna magnolii laminowanej czarnym epoksydem. Ergonomicznie ukształtowana, umożliwia długą pracę bez zmęczenia dłoni. Odporna na wysoką temperaturę i agresywną chemię czyszczącą.

Made in Japan

Kasumi to wiosenna mgła, dobrze znane zjawisko w Japonii, które osiada nad górami i osłoniętymi dolinami wiejskiej Japonii. Wzór na głowni stara się oddać piękno i tajemniczość tego zjawiska. Kasumi produkowane są w japońskim mieście Seki słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży. Stad tez nietypowy kolor. To nóż, który na pewno zapadnie w pamięć, zarówno przez swój wygląd jak i funkcjonalność. 

W Sharg.pl znajdziecie właśnie te niecodzienność, tak odmienną od naszej. Ten japoński kunszt, umiłowanie tradycji i drzewo magnolii w rękojeści. To idealny prezent dla miłośniczki czy miłośnika kuchni, a przypominamy, że za kilka dni Dzień Babci i Dzień Dziadka, a już w lutym – walentynki. Nic, tylko ruszyć na zakupy! 

 

 

Udostępnij

Author: Taktyczna Mama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.