Herbertz Solingen Tagaysan – dalekowschodni design  

Udostępnij

Lubię gotowanie. Ale żeby dobrze gotować, potrzebuję akcesoriów kuchennych wysokiej jakości. Przede wszystkim noży. Nic nie denerwuje mnie tak, jak krojenie dyni tępym nożem. Koszmar. A wiadomo, że jak jesień, to zupa dyniowa. Długo zwlekałam z przyrządzeniem tego dania, ale umożliwiły mi to okoliczności. W moje ręce wpadł bowiem NÓŻ KEMPINGOWY HERBERTZ SOLINGEN TAGAYASAN 114MM (251314), więc przystąpiłam do dzieła. 

Herbertz Solingen Tagaysan – w domu i w terenie  

To produkt idealny zarówno do użytku codziennego, jak i typowo turystycznego. Jego cechą charakterystyczną jest prostota i klasyczna elegancja. Na pierwszy rzut oka widoczne są dwie rzeczy: jego prosty kształt i drewno Tagayasan, które pokazuje wpływ Dalekiego Wschodu w projekcie noża. Ostrze wykonane zostało ze stali 440A. Niezamierzonemu złożeniu ostrza zapobiega blokada ostrza typu Liner Lock. Jego długość całkowita to 25,1 cm. Natomiast waga wynosi 164 g. 

Drewno Tagayasan

Okładziny rękojeści wykonano z drewna Tagayasan, wyróżniającego się bardzo ciężkim i twardym drewnem. Do jego obróbki wymagany jest specjalistyczny sprzęt oraz technologia. Parząc na rękojeść można dostrzec wyraźne inspiracje japońskimi ogrodami, które to widoczne są w całej sylwetce noża – jest harmonijny, prosty i elegancki. 

 

Firma legenda w świecie noży

C.Jul. Herbertz GmbH, firma legenda w świecie noży, ciesząca się doskonałą reputacją. Nazwa odnosi się do założyciela firmy. Carl Julius Herbertz założył firmę w 1868 roku w mieście Solingen, które od średniowiecza stanowi centrum niemieckiego wytwórstwa noży, narzędzi do cięcia, brzytw, artykułów do manicure i pedicure. Od ponad 140 lat firma jest rodzinnym biznesem prowadzonym już przez piąte pokolenie, obecnie właścicielem jest Ulrich Hartkopf.

Wybór noża do EDC?

Zastanówmy się jednak, jak wybrać dobry nóż codziennego użytku. Nawet ja, z moją rozwijającą się aczkolwiek niewielką wiedzą w tym zakresie, kojarzę nóż do EDC z nożem składanym, czyli tzw. folderem noszonym przy sobie. Już widzę, że to narzędzie o szerokim zastosowaniu. Czasem za nóż EDC może posłużyć również nóż z głownią stałą, jeśli tylko jest nie za dużych rozmiarów i jest wygodny. 

Czym kierować się przy wyborze noża EDC? “Ważna jest przede wszystkim jakość stali, waga oraz kształt ostrza. Warto zwrócić też uwagę na kształt rękojeści czy rodzaj blokady“. 

Jak się kroi dobrym nożem

Mili Państwo, kroi się znakomicie. Zarówno owoce, dynię i pozostałe warzywa, ale także mięso. A pokrojenie mięsa na gulasz bywa wyzwaniem. Tymczasem z nożem Herbertz wszystko dobrze idzie, dzięki perfekcyjnemu ostrzu. Jest też wygodny w użyciu i ma odpowiednią wagę – nie jest zbyt ciężki w mojej małej dłoni (ręce mam na prawdę, jak dziecko). Posiada blokadę głowni, więc można czuć się bezpiecznym podczas jego użytkowania.

 

 

P.S. Fajnie wbija się w dynie 🙂 

 
 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij

Author: Taktyczna Mama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.