Jesienne gotowanie Taktycznej Mamy

Jedzenie Taktycznej Mamy
Udostępnij

Prawdziwa ze mnie „jesieniara”. Uwielbiam jesień i gotowanie z produktów charakterystycznych dla tej pory roku. Zupa dyniowa, ciasto ze śliwkami, czy leczo…mniam! Zawsze czekam na tę porę roku z utęsknieniem. I te kolory!

Problemy techniczne

Czasami jednak moje dobre chęci przegrywają w starciu z rzeczywistością. Jak np. wtedy, gdy nie mam jak pokroić warzyw, bo noże są tak nieostre, że podczas krojenia rozwalają nawet pomidory. 

Długo szukałam czegoś, co rozwiąże moje problemy – tutaj znów z pomocą przyszedł Sharg.pl

Ostrzałka Spyderco Gauntlet Premium, to produkt doskonały. Kupisz raz i masz spokój. Podkreślam to, bo cena na pierwszy rzut oka może odstraszyć. Niepotrzebnie. Lepiej kupić coś porządnego raz, niż co miesiąc kupować nowy, tańszy sprzęt. 

Ostry, kuchenny hit

Zważywszy na moje sprżętowo – kuchenne problemy, skusiłam się na zakup noża kuchennego – Grand Maitre Pretty Utility marki Wenger.  Nóż charakteryzuje ostrze gładkie typu Granton, wykonane ze stali węglowo-chromowo-molibdenowej o twardości 58 HRC polerowanej na lustro. Antypoślizgowa i antybakteryjna rękojeść z Polamidu 6 odporna na uszkodzenia mechaniczne spełnia wymagania z zakresu higieny. Nóż można myć w zmywarce. 

Ta odporność rękojeści ma dla mnie bardzo duże znaczenie. Nóż sprawdza się idealnie, jest wielofunkcyjny, odpowiednio duży a przy tym stosunkowo lekki, waży 51 gram. Na pewno posłuży nam długo, a jak nie będzie odpowiednio ostry, to zawsze można posłużyć się wspomnianą wyżej ostrzałką Spyderco. 

To na koniec coś dla tych, co lubią pichcić. 

Ciasto dyniowe Taktycznej Mamy

  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • mąką  – (2 szklanki, ja używam owsianej, ale może być pszenna)
  • upieczona dynia (ok. 400 gram, rozdrobniona blenderem)
  • ksylitol (70-80 gram – staram się być dietetyczna)
  • masło (temp. pokojowa – 50 gram)
  • Soda oczyszczona (1,5 łyżeczki)
  • goździki, kardamon i imbir (po jednej łyżeczce)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie

Bierzemy dwie miski – w jednej mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć je w jedno, dokładnie wymieszać, dodać orzechy (rozdrobnione) . Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45 minut. Na upieczone ciasto wysypujemy odrobinę orzechów. 

Smacznego!

Udostępnij

Author: Taktyczna Mama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.