Rodzaje stali noży – cz. I (Wprowadzenie)

Udostępnij

Zanim kupisz nóż – kilka porad i odrobina wiedzy

Jeśli jesteś zwolenniczką czy zwolennikiem zakupów w Internecie, pewnie Twój schemat zakupów online wygląda podobnie – zanim coś kupisz, sprawdzasz opinie użytkowników, ceny i samą specyfikację danego produktu. Szukasz tego, co dla Ciebie najlepsze. 

Jeśli więc podjąłeś decyzję i już wiesz, że kupujesz nóż, to jesteś też bogatszy o jedną bardzo cenną informację – noży na rynku jest mnóstwo, czasem różnice miedzy nimi są niezauważalne dla laika. Jak więc spośród tylu produktów, wybrać ten, którego potrzebujesz? 

Jak w większości spraw na świecie, kluczem do rozwiązania podobnych dylematów, jest wiedza. Im więcej wiesz, tym lepiej. Pozwól więc, że wprowadzę Cię w świat noży, a dokładniej opowiem o rodzajach stali, z których noże są wykonywane. Spokojnie, nie będzie nudno, będzie konkretnie. 

Większość ze współczesnych noży, o których zapewne czytałeś, wykonuje się ze stali. Zazwyczaj dodaje się do niej inne pierwiastki, tzw. dodatki stopowe. Zdarza się też, że w produkcji wykorzystywane są inne surowce, chociażby tytan czy stopy kobaltu. W użyciu są także materiały niemetaliczne: tworzywa i laminaty zbrojone włóknami węglowymi bądź szklanymi. 

Materiały

Dobór materiałów ma ogromne znacznie dla trwałości noża, a mówiąc dokładniej, dla głowni i krawędzi tnącej ostrza. Jeśli materiały, z której nóż jest wykonany prezentują najwyższą jakość, stanowi to gwarancje, że nóż posłuży Ci długo, czyli nie rozpadnie się a ostrze pozostanie ostre. Materiały użyte do produkcji noża można opisać, z perspektywy ich właściwości:

  1. SPRĘŻYSTOŚĆ – zdolność powrotu materiału do pierwotnego kształtu
  2. ODPORNOŚĆ NA ŚCIERANIE – wytrzymałość materiału na ewentualne uszkodzenia i ubytki powstałe w wyniku tarcia
  3. WYTRZYMAŁOŚĆ – materiał nie uszkadza się pod wpływem obciążeń mogących spowodować odkształcenie
  4. UDARNOŚĆ – materiał jest odporny na wszelkie pęknięcia, czy ukruszenia

Na powyższe cechy ogromny pływ ma obróbka termiczna, która określoną właściwość potrafi uwydatnić lub zrównoważyć. Obróbka termiczna, czyli hartowanie, wymrażanie, czy odpuszczanie, to nic innego jak nadanie stali odpowiedniej twardości, którą mierzy się w skali Rockwell’a i w przypadku noży wynosi ona zazwyczaj od 53 do 63 HRC. 

Innym ważnym zagadnieniem jest nierdzewność, która zależna jest od składu chemicznego danego materiału. W przypadku stali kluczowe znaczenie ma chrom – jeśli jest go dużo, stal jest odporniejsza na korodowanie. Nie można jednak przesadzić, bowiem zbyt duża ilość chromu, może spowodować, że obniży się wytrzymałość ostrza na ewentualne obciążenia dynamiczne, czyli pęknięcia, uderzenia czy ukruszenia. To właśnie wytrzymałość jest jedną z najbardziej porządnych przez użytkowników cech. Gwarantuje ona bowiem, że ostrze będzie odpowiednio sztywne i trwale nie zdeformuje krawędzi tnącej ostrza.  

W następnym odcinku

W nastepnym tekście przejdziemy do szczegółów, więc zapraszamy na krótki przegląd najważniejszych rodzajów stali. 

Udostępnij

Author: Taktyczna Mama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.